Nasi Kering merupakan makanan tradisional orang melayu dahulu. Ia juga digelar sebagai kuih. untuk mengelakkan pembaziran, Nasi yang berlebihan dijemur terlebih dahulu didalam dulang @ niru dan dijemur dibawah sinaran matahari yang terik selama 3 hari supaya menjadi betul-betul kering. Nasi tersebut dalam botol sehingga botol tersebut penuh dengan nasi kering.
Proses untuk membuat nasi kering.
1. Pertama kita perlu menggoreng nasi kering tadi sehingga kendengaran bunyi tik tak tik, Nasi tersebut digoreng sedikit demi sedikit. Apabila setelah selesai digoreng, barulah ditumbuk sehingga menjadi tepung.
2. Apabila sudah menjadi tepung, ambil gula melaka, sedikit garam, sepotong halia yang ditumbuk halus, ambil kelapa parut (untuk dibuat inti) dan sedikit air.
3. Serbuk nasi kering tadi dimasukkan dalam lesung bersama halia, gula melaka, kelapa parut, garam sedikit dan air sedikit ditumbuk sehingga lumat dan serata.
4. Kepal-kepalkan sehingga berbentuk bulat seperti kuih bom dan letak diatas piring dan sedia untuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
fly.co.uk | cheap flights from the uk to the whole world | |
Flights to Colombo | Cologne Flights | |
Cheap Flights to Frankfurt | Cheap Flight |
lepas tumbuk, kepal2kn lepas tu mkn mcm tu je ke??? xpham la..x goreng balik ke??
Kan dah goreng awal-awal tadi.Tak kepal pun takpe. Ambik sepiring cedok dengan sudu makan camtu pun boleh.. Sedap..
boleh ke?? nnt x bau ke lesung tu? (bau batu hahahaha-apedaa aku nih!!) hehe =)
boleh guna blender jugak
Owh.....ok2