Kenal tak pada buah rambai. Ia seakan-akan buah anggur, ketika muda warna hijau dan bila masak putih kuning. Isinya dibahagi 3 didalam. Ada yang manis ada yang sedikit masam. Di Melaka ada kampung nama sungai Rambai ( saya orang Melaka juga ). Daun rambai agak lebar dan panjang. Orang-orang dulu menggunakkan daun ini untuk membungkus tapai pulut dan juga tapai ubi, selain itu daun ini juga digunakan untuk membungkus tempe. itu sebabnya tempe dulu-dulu kita makan mentah-mentah kerana apabila dibungkus dengan daun rambai menyebabkan haba yang terkurung semasa dibungkus menyebabkan kacang menjadi masak dan harum baunya. Buah rambai yang masak, kulitnya dihiris kecil-kecil dibuat gulai masak lemak pedas campurkan dengan ikan sepat kering ( Husshh best gilerr.. ).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
fly.co.uk | cheap flights from the uk to the whole world | |
Flights to Colombo | Cologne Flights | |
Cheap Flights to Frankfurt | Cheap Flight |
0 comments
Post a Comment
1. Sila komen secara berhemah.
2. Sila tinggalkan nama berserta alamat url anda.
3. Komen yang mempunyai unsur-unsur spam akan dipadam.
4. Digalakkan anda meninggalkan url dan nama berbanding login blogger.