Salam, hari ni saya nak beri sedikit info tentang makanan orang Malaysia kita pada hari ini.. Makanan untuk minggu ini ialah cucur udang...
Jemput-jemput udang atau juga dikenali sebagai cucur udang, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Jemput-jemput udang mendapat nama kerana bahan perisa tambahan yang dicampurkan bersama tepung gandum tersebut iaitu udang kering atau segar. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.
Cucur udang sering dimakan dengan kuah lada, kuah kacang atau dimasak bersama rojak, mi goreng mamak atau pasembur. Sumber Wikipedia..
P/S: Mesti ramai yang gemar makan cucur udang betul tak..
oh... cucur udang, ingat nak cerita cendol?
cendol dah ada dulu saya buat posting.. cuba cari balik.. Resepi cendol lagi..
wah!!!nak...
sedapnye cucur udang. dala lapar bangat ni..
wpn cucur udang bukan fave ku tp ia sgt sedap dimakn di wktu ptg...
Hehehehe