Salam, kali ni saya akan ceritakan bagaimana hendak membuat jeruk belimbing buluh.. Resepi orang dulu-dulu nih.. Untuk pengetahuan para bloggers, belimbing ada dua jenis pertama jenis yang berwarna putih dan satu lagi berwarna hijau.. Ia ada perbezaan.. Yang putih kurang masam manakala yang berwarna hijau memang masam.. Tetapi kedua-duanya amat sesuai untuk dibuat jeruk belimbing..
Ambil setengah kilo belimbing buluh yang agak besar dan potong hujung dan pangkal buah belimbing.. Basuh bersih-bersih... Dan masukkan kedalam botol plastik, atau pun balang kaca.. Perap dahulu dengan garam sehingga air belimbing itu keluar. perap sehingga kecut dan masukkan satu sudu kecil cuka dan masukkan air sehingga tenggelam belimbing tadi.. Setelah tiga atau empat hari, bolehlah dihidang bersama belacan bakar atau belacan goreng.. Dinasihatkan makan bersama nasi yang masih panas.. InsyaAllah anda akan mendapat khasiat yang tinggi dari belimbing tadi..
P/S: Selamat mencuba.. Orang perempuan mesti suka..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
fly.co.uk | cheap flights from the uk to the whole world | |
Flights to Colombo | Cologne Flights | |
Cheap Flights to Frankfurt | Cheap Flight |
setapppnyer belimbing buluh tu kalau makan dengan ikan bakar dan sambal....adeii meleleh air liur riani..hiks...
Dah agak dah... hehehe.. memang orang perempuan ni suka makan masam2.. Kalu makan letak garam lagi tak yah cerita la..
combi buat basuh ikan n ayam..buang hanyirr :p
cubalaa.. :D
kalau masak asam pedas, belah dua belimbing tu dan masukkan sebagai bahan terakhir sblum diangkat untuk dihidang... [petua dari mak sy...]
salam.
Saya suka makan belimbing dalam masak lemak ikan kering. bila jeruk tak suka sangat, masaammm...
Memang banyak kegunaan belimbing buluh nih
saya tak pandai makan asam, tapi arwah mak saya kalau menggulai daging salai or ikan mesti taruh belimbing buluh versi hijau, eerrrmmmm, walllaaa
Tak pernah jumpa jeruk belimbing nih. Selalu jeruk asam kelubi sajew,
tk. saya akan cuba buat jeruk belimbing yang diajar oleh puan. tk sekali lagi.