Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan di simpan di dalam bekas tertutup untuk beberapa hari sebelum di makan sebagai tempoyak. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak.
Tempoyak didapati mempunyai kandungan bakteria asid laktik (Lactic acid bacteria -LAB) yang tinggi. Dalam kajian kepelbagaian, tiga pengasingan tidak dapat dikenal pasti dengan menggunakan SDS-PAGE protin sel penuh. atau API 50 CH.
Sumber Wikipedia
P/S: Sapa minat tempoyak kat sini
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
fly.co.uk | cheap flights from the uk to the whole world | |
Flights to Colombo | Cologne Flights | |
Cheap Flights to Frankfurt | Cheap Flight |
ak suka durian yg dh d'proses cm cekodok durian ke , ais krim durian ke , santan durian ke ... tempoyak ??? of course , i love it so much ... ahaha :)
Skarang ni time belum musim durian lagi.. Lepas ni banyak la.. Durian yang kat tepi jalan tu pun durian dari thailand
Semalam lunch lauk patin tempoyak... aisehh... taip ni pun terliur lagi. Esok nak pi lagi lah.
-saya yang suka makan keropok durian-
kalau makan tempoyak macam tu je bersama lauk lain xsuka, tp kalo masak tempoyak..wahh..boleh terkoyak mulut!
sedapppp! :D
heeeee
wah meleleh air liur ni.. lama tak makan tempoyak...ishhhh
Ramai jugak peminat derian kat sini..
sedapnyaaaa!
isk..best giler ni, kecur liur aku tengok. sile lah pos ke sini sedikit jika sudi.
tempoyak is my mad favourite la..dh kenyang pun bleh nak makan lagi kalau ada tempoyak ni...
favourite SM nie... bikin sambal tempoyak sedap woo !!! dah lama tak mkn, teringin la pulak... tumbuk ikan bilis dgn bwg serta cili api gaul dengan tempoyak... pergghh mkn tak ingat.. slurrpp...
Banyak chef kat sini rupanya.. hehehe
bapak rindu kat tempoyak. makan ngan nasi panas2. ya Allah..