Telur Asin

Posted by GameMaster | 11/23/2007 | 0 comments »
Page ini telah dilawat sebanyak:



Haaa... Barang makin lama makin naik. Dimanakah hendak kita berjimat. Resepi kali ini agak kecil tapi ia boleh menjimatkan kepada penggemar-penggemar telur itik asin. Sekarang ini sebiji telur asin harganya rm 0.80..

Cara-cara nak buat telur asin

Bahan-bahan.

1. Telur itik (telur itik nila ataupun itik jawa). Angsa boleh tapi telurnya agak besar.
2. Garam secukup rasa (anggaran sekilo ke 2 kilo).
3. Air
4. Botol plastik atau bekas kaca (Macam bekas simpan kuih raya).

Cara-caranya.

1. Dapatkan beberapa banyak telur itik sebanyak mana yang anda suka.
2. Jerangkan air hingga mendidih anggaran 1-3 liter air mengikut jumlah telur.
3. Masukkan garam tadi sehingga larut. Rasa air garam tadi semasin-masin garam yang asal tadi.
4. Angkat dan sejukkan sehingga betul-betul sejuk.
5. Masukkan air garam kedalam bekas atau botol. Dan masukkan telur itik tadi seberapa banyak yang boleh. Kemudian ditutup.
6. Biarkan hingga dua minggu. InsyaAllah telur tersebut akan menjadi lemak dan boleh direbus untuk membuat lauk.
7. Untuk mendapatkan telur yang lebih masin, Biarkan ia rendam selama satu bulan. Terima kasih..

0 comments

Post a Comment

1. Sila komen secara berhemah.
2. Sila tinggalkan nama berserta alamat url anda.
3. Komen yang mempunyai unsur-unsur spam akan dipadam.
4. Digalakkan anda meninggalkan url dan nama berbanding login blogger.

fly.co.uk cheap flights from the uk to the whole world
Flights to Colombo Cologne Flights
Cheap Flights to Frankfurt Cheap Flight