Cendol Pujaan

Posted by GameMaster | 1/14/2008 | 16 comments »
Page ini telah dilawat sebanyak:



Assalamualaikum kepada bloggers sekalian.. Apa khabar anda hari ini.. Teringat tak nak minum cendol. Cendol buatan sendiri lebih baik daripada cendol beli. Disini saya dengan tulus ikhlas ingin memberi resepi membuat cendol pujaan.

Bahan-bahannya ialah

1. Tepung beras.
2. Tepung kanji ataupun tepung sagu.
3. Air.
4. Beberapa helai daun pandan wangi.
5. Perkakas untuk membuat cendol (Mesin Sanwa).

Cara-cara...

1. Tepung beras dibancuh cair hingga tak melekat pada tangan. Kemudian campur sedikit tepung kanji ataupun tepung sagu.
2. Daun Pandan dikisar halus didalam blender dan kemudian tapis airnya dan masukkan kedalam tepung beras yang telah di kacau tadi..
3. Masukkan sedikit garam secukup rasa..
4. Setelah semua sebati dan warnanya pun cantik kehijau-hijauan pandan dan wangi sekali, Tenggekan di atas dapur. Mula kacau sehingga berkilat.
5. Selepas berkilat, masukkan cendol yang pekat tadi ke dalam mesin sanwa dan mulalah menekan dalam bekas yang mengandungi air.. Jadi cendol tersebut akan jatuh ke dalam air..
6. Dah jadi cendol..

Cara-cara untuk hidangkan

Bahan-Bahan

1. Santan kelapa.
2. Sedikit garam.
3. Gula Melaka.
4. Ais

Biasanya santan dimasak terlebih dahulu dan diisikan garam sedikit. Ambil secawan santan masukkan cendol, gula melaka yang dicairkan tadi dan masukkan ais. Dan hidangkan kepada keluarga.. Kalau kurang gula tambah lagi gula Melaka tu.. Selamat Mencuba..

P/S: Cendol ni kalau makan tengah hari memang best.. lebih-lebih lagi tengah panas..

16 comments

  1. apis // January 14, 2008 at 12:52 PM  

    Gamemaster, knp la time2 saya tgh batuk ni kamu letak entri tapai dan cendol? Kempunan saya dibuatnya...Isk isk...

  2. nanonano // January 14, 2008 at 12:56 PM  

    wahh !
    minat giler cendol cmneh,
    tp xpenah buat pun,
    huhuhu :p
    beli je,sedap gak hape :p

  3. GameMaster // January 14, 2008 at 1:11 PM  

    Takpe, cendol beli pun sama juga..

  4. ipam nugroho // January 14, 2008 at 2:15 PM  

    cendol segeer..

  5. kekCoklat // January 14, 2008 at 3:16 PM  

    Salam to cendol maker..hauhauhaua...sdapnye cendol...Apsal la anonymous x leh komen...?

  6. GameMaster // January 14, 2008 at 5:47 PM  

    Saje setkan supaya dapat kenal rakan bloggers semua

  7. mUaDZam ShaH // January 14, 2008 at 10:52 PM  

    fullamak!!! cendol my peberet ni!! klu tarok pulut lagi umphh!!!

  8. GameMaster // January 14, 2008 at 11:05 PM  

    Memang best.. Tapi lagi best letak kacang merah..

  9. MOLY // January 15, 2008 at 12:31 AM  

    kita x makan cendol maaa ...
    kalau abc yer

    :D

  10. GameMaster // January 15, 2008 at 12:35 AM  

    cendol bukan untuk diminum ke. hehehe

  11. arsaili // January 15, 2008 at 11:28 AM  

    wahhh bole belaja ni..yum yum yum

  12. jem@ri men@ri.. // January 16, 2008 at 10:29 PM  

    wahh..last mkn cendol masa bln posa ri tu..tetibe tingin nk mkn cendol pulut kat seksyen 17..huhu

  13. ryann // January 17, 2008 at 1:50 AM  

    woooi...selera la pulak.tengah panas dapat cendol sedappp tu

  14. Hanafi // January 21, 2008 at 10:56 AM  

    salaam gamemaster, macam sedap je cendol tu...boleh bagi tak resepi cendol yang lengkap dengan sukatannya sekali...

    mesin sanwa tu dimana boleh dapat?...

    thanks.. :p

  15. syam // February 21, 2009 at 9:40 AM  

    ni cendol melayu?tak sama cendol mamak yea..cara buat pun tak sama

  16. Anonymous // March 14, 2009 at 1:46 PM  

    slm ziarah & slm kenal... nk tye, kalo xde mesin sanwa nk uat camne?.. duk d perantauan nie, tingin nk mkn cendol..

Post a Comment

1. Sila komen secara berhemah.
2. Sila tinggalkan nama berserta alamat url anda.
3. Komen yang mempunyai unsur-unsur spam akan dipadam.
4. Digalakkan anda meninggalkan url dan nama berbanding login blogger.

fly.co.uk cheap flights from the uk to the whole world
Flights to Colombo Cologne Flights
Cheap Flights to Frankfurt Cheap Flight